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Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Reeds verschenen nummers

Op www.bridgeservice.nl

De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A. 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! 

En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel mogelijk donateurs en lezers die een leuk bridgevraagstuk beantwoordden.


We zijn nog helemaal niet uitgeoetst!
Ook in dit nummer kun je aan de hand van vier praktijk situaties toetsen in welke mate je oetsproof bent! Zonder onderscheid in minder en meer gevorderde spelers.
In de vorige twee nummers en in dit nummer zit je op de zetel van de speler die in de vuurlijn zit van de oetser. 

In de volgende Training gaan we in op het ‘bakken’ van een oets. Allerlei situaties waarin je de tegenstander op het verkeerde been kunt zetten. 

Veel plezier met deze aflevering; per slot van rekening doen we het daar allemaal voor! (
Spel 1

( 4 3 2

Noord

Zuid
( A 10 2

1(


1(
( A 6 4 3 2

2(


4SA

♣ A 2


5♣ (0 of 3 azen)
6SA

( A H 6 5
( H 9 3

( H V B 5

♣ H 3

West start met (B. Hoe probeer je je 6SA-contract te maken?

Ik geef een overpeinzing voor de minder gevorderden; dus toch onderscheid (.
Spel 1  Overpeinzing
( 4 3 2

Noord

Zuid
( A 10 2

1(


1(
( A 6 4 3 2

2(


4SA

♣ A 2


5♣ (0 of 3 azen)
6SA

( A H 6 5
( H 9 3

( H V B 5

♣ H 3

West start met (B. Hoe probeer je je 6SA-contract te maken?

Je telt elf vaste slagen: (AH, (AH, vijf ruitenslagen en ♣AH.
Er zijn twee kansen op de 12e slag: een extra hartenslag, met een geslaagde snit op (V, en in de schoppenkleur, als de ontbrekende schoppens 3-3 zitten.

De uitkomst met (B ontkent (V. Maar wie kun je in deze wereld, en zeker na de voorgaande Oets Trainingen, nog vertrouwen? Als je beide kansen wilt combineren is de volgorde van belang.

Spel 1  Speelplan

( 4 3 2

Noord

Zuid
( A 10 2

1(


1(
( A 6 4 3 2

2(


4SA

♣ A 2


5♣ (0 of 3 azen)
6SA

( A H 6 5
( H 9 3

( H V B 5

♣ H 3

West start met (B. Hoe probeer je je 6SA-contract te maken?

Met (VB in handen was west uitgekomen met (V. Daaruit kun je concluderen dat (V bij oost zit. En met die aanname moet je de uitkomst nemen met (A om daarna over oost te kunnen snijden op (V.

Wel is enige argwaan op zijn plaats; want waarom starten met (B zonder de aangrenzende (10 en (9? 

Maar wat je ook denkt of aanneemt, je begint met het weggeven van een schoppenslag! Zodra je dan weer aan slag bent sla je (AH; en als dan de beide tegenspelers beide keren bekennen is de vierde schoppenkaart vrij en goed voor je 12e slag! Een hartenslag heb je dan niet meer nodig, dus loop je ook geen oetsrisico!
Spel 2
West

Oost

2♣* (sterk)
2(* (zwak)
2(

4(
4SA

5( (één aas)

6(

pas
Leider west



Dummy oost

( 10 9 8

( 5 4 3 2

( B 3 2

♣ A 3 2

Partner noord komt uit met ♣B; voor dummy’s ♣A.

De leider laat dummy de 2e slag beginnen met het voorspelen van (B.

Wat doe je: zakken of pakken?

Jouw zuidhand

( 7 6

( B 10 9 8 7

( A 10 6

♣ 9 8 7

Spel 2  De juiste kaart

West

Oost

2♣* (sterk)
2(* (zwak)

2(

4(
4SA

5( (één aas)

6(

pas



Partner noord




( 5

( H 6

( V 9 8 7 5 4

♣ B 10 6 5
Leider west



Dummy oost

( A H V B 4 3 2



( 10 9 8

( A V





( 5 4 3 2

( H





( B 3 2

♣ H V 4




♣ A 3 2

Partner noord komt uit met ♣B; voor dummy’s ♣A.

De leider laat dummy de 2e slag beginnen met het voorspelen van (B.

Wat doe je: zakken of pakken?

Jouw zuidhand

( 7 6

( B 10 9 8 7

( A 10 6

♣ 9 8 7

Leider west ziet twee mogelijke verliesslagen: (A en (H als die bij noord zit.

Aan een verkeerd zittende (H kan west niets veranderen.
Hij kan wél een klein kansje pakken op het verschalken van zuid. Door (B voor te spelen lijkt de leider te willen snijden op (V. Mét (A en zónder (V in handen kan het voor zuid heel verleidelijk zijn om (A nog even in handen te houden …
Wat deed jij? (
	Anton Maas:
Door zijn (10 kan zuid weten dat de leider niet (V gaat snijden.

Altijd een voorstelling van het zitsel proberen te maken en kijken of dat wat de leider doet logisch is. 


	Rob (voor de minder ervaren spelers):

(B voorspelen en snijden op (V maakt (10 hoog, waar (V ook zit. Zonder (10 in de eigen gelederen kun je daarom (B beter niet voorspelen voor de snit op (V, omdat je dan de tien van de tegenspelers hoog maakt. En jij, zuid, weet dat de leider (10 niet heeft. Alle reden om je oetssprieten op te zetten!


Spel 3, Na 1SA - 3SA speelt oost 3SA
Dummy west


Leider oost


( 9 8 7









( A V 5









( H 9 4 2

♣ V 8 7



Jouw zuidhand
( A B 10 3 2

Jij start met (B. Voor oosts (V.

( 6 3



De leider speelt nu (B voor. 

( V 7 6


Welke ruitenkaart leg jij?

♣ B 10 6
Spel 3, Na 1SA - 3SA speelt oost 3SA



Partner noord

( 6 4
( B 10 9 7 4

( 5

♣ A 5 4 3 2
Dummy west


Leider oost


( 9 8 7



( H V 5








( A V 5



( H 8 2





( H 9 4 2



( A B 10 8 3

♣ V 8 7



♣ H 9



Jouw zuidhand

( A B 10 3 2

Jij start met (B. Voor oosts (V.

( 6 3



De leider speelt nu (B voor. 

( V 7 6


Welke ruitenkaart leg jij?




♣ B 10 6
Leider oost weet dat met negen ruitens in handen het slaan van (A en (H een fractie kansrijker is dan een van beide toppers slaan om vervolgens naar de andere topper te snijden. 

Met voldoende onderliggende ruitens, kan de leider een zogenaamde ‘schijnsnit’ uitvoeren. Hij speelt (B voor alsof hij op (V gaat snijden. In de praktijk wordt immers vaak automatisch honneur op honneur gelegd. Na jouw lage ruiten laat hij dummy (H leggen om daarna naar (A te spelen in de hoop dat de ruitens 2-2 zitten.   
Vooral als je je liet beetnemen en (V legde, waardoor de leider achter elkaar zijn negen slagen zal pakken, wil je weten of je dit snode plan had kunnen doorgronden. Het antwoord is … ja! Want als de leider inderdaad op (V zou willen snijden, zal hij dat beslist niet over jou doen! Als jouw partner namelijk aan slag komt – dat is de (levens)gevaarlijke hand - en schoppen vervolgt, dóór oosts (H5, blijft er niets van oost heel. Dus speel je zonder weifeling een lage ruiten bij!
Spel 4,  na 2SA - 3SA speelt oost 3SA
Dummy west


Leider oost

( 6 5 4

( 7 6 5

( 7 5 4

♣ A H B 2


Jouw zuidhand



( V B 10 9



( H 4



( 10 9 8 6



♣ V 4 3


Jij start met (V, voor oosts (A. 
Welke klaverenkaart leg je als de leider de 2e slag begint met ♣9?
Spel 4,  na 2SA - 3SA speelt oost 3SA


Partner noord

( 8 7
( B 10 9 8 3

( V B 

♣ 8 7 6 5
Dummy west


Leider oost

( 6 5 4



( A H 3 2

( 7 6 5



( A V 2

( 7 5 4



( A H 3 2

♣ A H B 2



♣ 10 9


Jouw zuidhand



( V B 10 9



( H 4



( 10 9 8 6



♣ V 4 3


Jij start met (V, voor oosts (A. 

Welke klaverenkaart leg je als de leider de 2e slag begint met ♣9.
De leider weet dat hij vier klaverenslagen moet maken om zijn contract zeker te stellen. Dat lukt alleen als zuid ♣V heeft, en deze niet in de eerste klaverenslag legt!

Want als zuid wél meteen ♣V legt, wint dummy die slag. Probleem is dan dat dummy nog wel twee klaverenslagen kan maken, maar ♣2 moet afstaan aan noord.
De leider kan het risico dat zuid meteen ♣V legt verkleinen, door niet ♣10 voor te spelen maar ♣9! ♣9 is dus een echte oetskaart.
Ja, en jij weet inmiddels of dat inderdaad succes had met jou op de zuidzetel (.

Lezers Mailen
Crimineel?

	Was gisteren op club, de tegenstanders openen 2(.

Toen ik aan beurt was vroeg ik de betekenis, antwoord: 6 kaart tot max 10 punten.

Op andere tafel bied ik 1(, mijn linkertegenstander biedt 2(. Mijn p vraagt niets, en toen ik moest bieden vroeg ik wat 2( betekende, ervan uitgaande dat ze vast geen opening hadden.

Wat bleek, antwoord was maximum 10 punten en een 6-kaart.

Vroeg bij beide keren waarom men niet alerteerde, antwoord was, dit hoeft niet. Mis ik nu wat of niet???

U schrijft iets anders, wat behoort men te doen, bij beide tegenstanders zat een persoon die scheidsrechter is, en eentje is een vergevorderde scheids, ik voel me belazerd op deze wijze.

Als je uitleg vraagt wat de uitkomst betekent, wat behoort men dan te antwoorden, krijg alleen kan dit, kan dat en klaar is men.

De super scheids heb ik dit ook gevraagd, ze zei als mijn p klein komt is het kleintje plaatje (erbij vertellend dat ze dit ook zou antwoorden al had zij het aas, de heer en de vrouw en boer van haar uitkomst, is dit bridge of een robbertje blufpoker.

Weet inmiddels al dat eenieder liegt, maar wil deze antwoorden enkel voor mezelf. Uitbannen kun je dit nooit, maar zulke spelers ga ik vanaf nu steeds naar de betekenis vragen.


Rob:

Als een bod alleen interesse toont in de geboden kleur, hoeft dat bod niet gealerteerd te worden. Dus de 2(-bieder en de 2(-bieder zijn niet in overtreding.

Alleen als de partner van de bieder kan vermoeden dat jij een andere betekenis, lees kracht, verwacht, moet worden gealerteerd. En dat is lastig in te schatten. Kijk in deze gevallen ook altijd naar de systeemkaart: zwakke openingen en zwakke sprongvolgbiedingen dienen daarop te staan.
Mijn advies luidt daarom: vraag er standaard naar bij twijfel of het ontbreken van een systeemkaart.
Dan de derde ‘crimineel’ (. Die met AHVB in handen toch zegt dat haar met een lage kaart uitgekomen partner een plaatje belooft. Die is bijzonder eerlijk bezig!

Want juist door dat antwoord weet haar partner niet hoe de plaatjes zijn verdeeld. Er is pas sprake van vals spel als de partner iets toevoegt als: ‘Maar in dit geval heb ik sterke twijfels’…

Na verzaking

	In een SA-contract wordt een slag gewonnen met een kaart van dummy en verzaakt de leider in dezelfde slag. Daarna maakten beide partijen nog verschillende slagen. Een van die slagen maakte de leider met de kaart die hij in de bewuste ‘verzakingsslag’ had moeten spelen.

 

Moet je als arbiter de overtreder een of twee slagen af laten staan? De arbiter koos voor één slag overdragen.
 

De tegenpartij was het daar niet mee eens. Hoe had het gemoeten?


Rob:
Inderdaad is de ‘standaardoverdracht’ één slag als de slag waarin is verzaakt niet is gemaakt met de hand die verzaakte. Tot 2007 werd daar inderdaad een tweede slag aan toegevoegd als de verzaker later een slag maakte met een kaart in de kleur die hij had moeten bekennen. Nu is de ‘standaardoverdracht’ eenvoudiger: 

Twee slagen als de slag is gemaakt met de kaart die niet gespeeld had mogen worden.

Eén slag als de partner of een tegenstander van de verzaker die slag won.

Met de aantekening dat als de niet overtredende partij méér slagen zou hebben gewonnen zónder verzaking en overdracht, de score wordt aangepast naar dat resultaat.
In dit spel is daar kennelijk geen sprake van. Dan komt de verzaker inderdaad met de schrik vrij.
Verbod voor het leven?

	Ik had verleden week een boos paar ...
 

De verkeerde speler kwam uit.
Zonder een arbiter uit te nodigen zei de leider dat hij de verkeerde uitkomst niet accepteerde en diens tegenstander verbood om in die kleur uit te komen.

In  de vijfde slag kwam de verkeerde uitkomer weer aan slag en speelde toen de kleur voor die verboden was.
Op dat moment begon het gesputter en werd arbitrage geroepen.
Ik hoorde de verhalen aan en vertelde dat door het zelf oplossen van de onregelmatigheid de rechten conform art.9
verloren waren gegaan. Ik liet de voorgespeelde kaart toe.
 
Had het toch anders gemoeten of hadden jullie deze ook zo uitgevoerd?


Rob:

Het lijkt mij door de boosheid geen luxe om hier uitgebreid op in te gaan.

Als de verkeerde tegenstander uitkomt, en daarbij ook de beeldzijde laat zien van zijn uitkomstkaart, is maar één actie correct: arbitrage vragen. Niet omdat je hoopt op een extra zware straf (, maar uitsluitend om de kans op een correcte rechtzetting zo groot mogelijk te maken.

De arbiter had dan verteld dat de leider vier keuzes heeft!

1. Leider accepteert de verkeerde uitkomst en wordt dummy.

2. Leider accepteert de verkeerde uitkomst en blijft leider.

3. Leider accepteert de verkeerde uitkomst NIET en stelt geen eisen aan de uitkomst van zijn linkertegenstander.

4. Leider accepteert de verkeerde uitkomst NIET en stelt wél eisen aan de uitkomst van zijn linker tegenstander.

En waarschijnlijk had de arbiter ook uitgelegd dat als de leider de uitkomst NIET accepteert, de kaart waarmee zijn rechtertegenstander uitkwam een strafkaart wordt.

De leider mag een uitkomst in de kleur verplichten of verbieden. En áls de leider eisen aan de uitkomst stelt, mag op dat moment de strafkaart terug in de hand.

Het spreekt vanzelf dat als de leider een uitkomst in die kleur verbiedt, dat verbod geldt zolang de linkertegenstander in die beurt aan slag blijft. 

Komt de linkertegenstander later aan slag, dan mag hij de kleur spelen die hij wil; er ligt dan immers geen strafkaart meer. Maar… voor de volledigheid, hij mag daarbij geen onlogische kaart spelen omdat hij weet welke kaart partner terugnam.

Als de strafkaart van oost hartenheer is, en west wordt verboden harten te spelen. Dan mag hij later niet van (AVB2, (2 voorspelen.

Wat natuurlijk volledig van de gekken is, is dat de vier spelers zelf aan het arbitreren slaan om vervolgens een beetje boos te gaan worden als het zelfs hen te gortig wordt… Boos worden staat ook haaks op hoffelijkheid.

2♣ na partners 1( minstens een 5-kaart klaveren?

	Zelf dacht ik altijd dat 2♣ van partner na mijn 1(-opening een 5-kaart klaveren belooft.

Gisteren sprak men dat tegen, ik vond dit vreemd, dacht dat 2♣ of 2( altijd 5 kaart belooft.

Hoe zit dit nu bij gewoon 4 kaart hoog? En bij voorbereidend bieden?

Ben zeeeeeer benieuwd naar uw antwoord.


Rob:

Foei! Ik ben helemaal geen ‘u’! En dat u-verbod geldt voor al mijn lezers!

Inderdaad belooft 2♣ na partners 1(-opening minstens een 4-kaart klaveren. En dat geldt ook voor partners 2(-bod.

Even onder ons… na 1( - 2♣, is zelfs een 3-kaart klaveren niet uitgesloten… Ook niet als je 4-kaart hoog speelt… En dat heeft alles te maken met de regel dat na onze 1( het 2(-antwoord van partner wél minstens een 5-kaart harten moet beloven! 

Ook als je 4-kaart hoog speelt… Problemen kan dat niet geven. Zelfs niet als partner jouw 3-kaart klaveren steunt. Kijk mee!

Jouw partner

Jij

Jouw hand


1(


2♣

( 6 5 4







( H V B 2







( A 5 4







♣ H 4 3


3♣


4(!

Partner zal jouw klaveren alleen steunen met minstens een 4-kaart klaveren mee. Met twee 4-kaarten had hij met de laagste 1♣ geopend. Door het 3♣-bod weten we dat partners schoppenkaart minstens een 5-kaart moet zijn. Dus kunnen we nu veilig 4( bieden.

AdvG: 
Een kleine aanvulling. Als je vijfkaart hoog speelt, kan een klaverenantwoord na 1schoppen geen 3-kaart zijn. Je hebt dan altijd minstens één lage vierkaart, die je kunt bieden. Ga maar na: je hebt hoogstens twee schoppens, hoogstens vier hartens dus minstens een vierkaart in een lage kleur.

Bij vierkaart hoog kan het wel.
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